Anniina Peltola

Elämä on sattumia, jotka täytyy löytää

Elämää voi suunnitella, mutta silti iso osa asioista tapahtuu sattumalta. Anniina Peltola uskoo, että jokainen voi itse vaikuttaa siihen, miten sattumat osuvat omaan elämään.

Iittiläisen Anniina Peltolan tie unelmatyöhönsä Finnish Consulting Group -yhtiön koulutuspäälliköksi on kulkenut monen mutkan kautta. Matkan varrelle on mahtunut erilaisia töitä, yhteiskunnallista aktiivisuutta ja vähän yrittäjyyttäkin. Työkokemusta Anniinalla on muun muassa töistä puutarhalla, lähettinä, siivoojana ja projekteissa.

– Jos joku pyytää mukaan johonkin ja tekemään jotain vastaan aina joo. En mieti asiaa sen kummemmin. On aina parempi tehdä kuin olla tekemättä.

Nuorten maailmaan hän pääsi sisään tehdessään opettajan sijaisuuksia lukiossa ja peruskoulussa kymmenkunta vuotta opiskeluidensa ohella. Nykynuoret elävät tyystin erilaisessa maailmassa kuin vanhempansa. Heillä on paljon enemmän vaihtoehtoja ja valinnanmahdollisuuksia kuin heidän vanhemmillaan on ollut. Kääntöpuoli rajattomista mahdollisuuksista on pelko vääristä valinnoista.

– Jokaisella on oma paikkansa, mutta se täytyy etsiä. Se ei vain tule. Pitää mennä, tehdä, kokeilla ja yrittää.

Anniina toivoo mahdollisimman monen yrityksen antavan nuorille mahdollisuuden työllistyä. Erityisesti hän toivoo sellaisten nuorten saavan tilaisuuden, jotka eivät ole rohkeita ja ulospäinsuuntautuneita.

– Näkisivätpä yritykset nuorten työllistämisen yhteiskunnallisen merkityksen. Ensimmäinen työ voi olla ratkaiseva nuorelle.

Nuoria Anniina neuvoo ottamaan vastaan epämieluisiakin töitä. Vaikka kyseessä ei olisikaan se unelmahomma, mikä tahansa työ voi johtaa unelmahommaan.

– Elämä on sattumia. Vaikka miten suunnittelee, isot asiat ovat enimmäkseen sattumia. Sattumia täytyy itse avittaa olemalla mukana erilaisissa asioissa, tekemällä erilaisia juttuja ja kehittämällä omia taitojaan. Moni asia on sattumasta kiinni, mutta ne eivät ikinä osu kohdalle, jos ei koskaan tee mitään.

Omassa elämässä auttaa eteenpäin, jos on tavoitteita.

Oman tavoitteen eteen on hyvä tehdä jotain joka päivä.

– Kaikki asiat eivät ole kivoja tai helppoja, mutta ne on pakko tehdä. Asioista ei pidä rakentaa myöskään liian isoja. Asiat ovat ajateltuna usein isompia kuin tehtyinä.

Työelämässä pärjää olemalla joustava ja huomioimalla toiset ihmiset. Anniina toivoo nuorten pitävän mielessä myös sen, etteivät työnantajat etsi täydellisiä työntekijöitä. Esimerkiksi kielitaidossa yleensä riittää, että selviää arkisista tilanteista ja pystyy ratkaisemaan ongelmia. Harva työnantaja edellyttää täydellistä englanninkieltä. Iso osa työssä tarvittavista taidoista opitaan töissä, ei koulussa.