Jari Lindström

Tulevaisuuden työpaikat syntyvät ennen kaikkea pieniin yrityksiin

Jari Lindström on entinen paperimies, nykyinen oikeus- ja työministeri. Urapolku on vienyt Voikkaan paperitehtaalta Helsinkiin.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmillä on haastava pesti. Työttömyys Suomessa on kasvanut koko ajan ja hallitus on kovilla keinoja pohtiessaan. Toivoa kuitenkin on.

– Ei nopeita ratkaisuja ole valitettavasti nuorisotyöttömyyteenkään tarjolla, mutta keinoja asian hoitamiseen kyllä on. Esimerkiksi nuorten palkkatuki ja liiallisen sääntelyn purkaminen, ministeri Lindström linjaa.

Vuosina 2011-2015 hallitus käynnisti nuorisotakuun. Sen toivottiin tuovan helpotusta nuorisotyöttömyyteen. Ministeri kertoo parhaiden käytänteiden päätyvän osaksi viranomaisten perustoimintaa. Tärkeää on ottaa huomioon kolmas sektori.

– Viranomaisten ja kolmannen sektorin yhteistyön lisääminen on välttämätöntä ja Ohjaamo-verkosto on tästä hyvä esimerkki. Niitä tulee olemaan yli 30 eri puolilla maata.

Kouvola sai omansa, kun Ohjaamo avasi ovensa syyskuussa 2015 Kauppakeskus Valtarissa.

– Erilaisilla ohjelmilla, kuten Duunista toimeen -hankkeella, pyritään työllistämään nuoria avoimille työmarkkinoille ja tätä kautta tehostamaan ja parantamaan nuorten ohjaustyötä ja kannustamaan yrityksiä palkkaamaan nuoria, ministeri Lindström sanoo.

Kouvolalainen ministeri on itse kokenut suureteollisuuden rakennemuutokset kantapään kautta. Hän jäi Voikkaan paperitehtaalta työttömäksi vuonna 2006. Siellä hän toimi myös luottamusmiehenä.

Irtisanominen pitkän työuran jälkeen oli järkytys. Jatkaa kuitenkin täytyi, joten hän kouluttautui laborantiksi.

Siirtyessään politiikkaan ministeri Lindström astui perussuomalaisten riveihin. Vuonna 2011 hän aloitti ensimmäisen kauden kansanedustajana eduskunnassa.

Töitä riittää tulevaisuudessakin.

Samaan aikaan kun työnkuvia häviää, uusiakin syntyy. Suurteollisuuden sijaan työpaikat syntyvät muualle.

– Tulevaisuudessa työpaikat syntyvät etupäässä pieniin yrityksiin. Kaakkois-Suomessa metsäteollisuus on edelleen merkittävässä asemassa – itse asiassa metsäteollisuudessa tarvitaan paljon uusia työntekijöitä lähivuosina.

Sosiaali- ja terveysalalla on pitkään ollut hyvät työllistymismahdollisuudet ja alalle kannattaa ministerin mukaan edelleen kouluttautua.

– Ammattinimikkeinä ovat tällöin lääkärit, kuulontutkijat, puheterapeutit, hammaslääkärit ja suuhygienistit, erityisopettajat, sairaanhoitajat, lastentarhanopettajat ja psykologit.

Ministeri Lindström uskoo myös matkailussa olevan paljon mahdollisuuksia. Kouvolan seudullakin on paljon nähtävää ja erityistä historiaa.

Myös yrittäjyys on vakavasti otettava vaihtoehto. Ministeri Lindströmillä itselläänkin on kokemusta yrittäjyydestä.

– Olin mukana kuntosalibisneksessä ja perustamassa salia parin kaverin kanssa Kuusankoskelle. Nyttemmin olen luopunut tästä yrityksestä, mutta salilla käyn edelleen – tosin nykyinen työ ei anna tähän riittävästi aikaa.