Katri-Leena Koivula

Oppisopimuskoulutus on nuorelle ainutlaatuinen mahdollisuus

Katri-Leena Koivulan käsien läpi on kulkenut vuosien saatossa satoja kampaajan urasta haaveilleita nuoria. Yksityisen parturi-kampaaja-koulun lisäksi moni nuori on saanut tilaisuuden opiskella unelmiensa alan oppisopimuskoulutuksella.

Katri-Leena Koivula tunnetaan Kouvolassa Hiustropiikki-kampaamoista ja Kouvolan seudun ainoasta yksityisestä parturi-kampaamo-koulusta.

Päätyminen juuri hiusalalle oli sattumaa. Jokin ala oli valittava, ja hiusala tuntui sopivalta. Valmistuttuaan ammattikoulusta Katri-Leena jäi joksikin aikaa Kouvolaan töihin.

– Minulla oli hyvä opettaja ammattikoulussa. Sen takia halusin itsekin opettajaksi. Helena Lahtinen oli persoona, jolta sain vahvan näkemyksen, että tuollainen minäkin haluan olla.

Katri-Leena opiskeli Jyväskylässä ja Helsingissä. Tarkoitus oli perustaa kaverin kanssa Jyväskylään yksityinen parturi-kampaaja-koulu, mutta toisin kävi.

– Rakkaus toi takaisin Kouvolaan, vaikka ajattelin, etten palaa. Palatessani oli selvää, että laittaisin oman yrityksen. Olisi tuntunut kummalta palata vanhalle työnantajalle.

Hyvin laadittu suunnitelma.

Perustaessaan omaa yritystä Katri-Leena selvitti kuukauden lähes yötä päivää asioita ja teki perusteellisen liiketoimintasuunnitelman.

– Myin vanhan Volvoni ja sain 15 000 markkaa pesämunaksi, loput hain pankista. Minulla oli liikeidea, jollaista ei Kouvolassa ollut.

Helsingissä hän oli työskennellyt salongissa, joka oli avoinna iltaan saakka. Kouvolassa sellainen oli tuolloin ennenkuulumatonta. Lähes kaikki sulkivat ovensa viideltä. Kampaamopalveluita ei myöskään saanut ilman ajanvarausta juuri mistään. Pitkä aukiolo ja ilman ajanvarausta asiointi muodostuivat Katri-Leenan yrityksen valttikorteiksi.

Oman yrityksen hän perusti vuonna 1995. Parturi-kampaaja-koulu tuli sivutuotteena.

– En saanut sopivaa työvoimaa mistään. Hyviä työntekijöitä oli tarjolla tosi vähän ja meille haettiin töihin vähän. Minulla oli tiukan työnantajan maine ja se, että meillä joutui kilpailemaan, oli karkote joillekin. Toisaalta jotkut halusivat juuri siksi meille töihin.

Kilpaileminen osana koulutusta.

Hiustropiikissa kilpaileminen on työntekijöiden koulutusmuoto.

– Se vie osaamista enemmän eteenpäin kuin erilaiset muotikurssit. Kilpailuissa on selkeät päämäärät ja mittarit. Sijoitus ei ratkaise vaan selviytyminen.

Hiustropiikissa on jatkuvasti myös oppisopimusopiskelijoita. Katri-Leenalle on tärkeää, että koulusta valmistutaan hyvillä papereilla. Tavoitteena on tuottaa sellaisia työntekijöitä, jotka hän voisi itse palkata.

Oppisopimuskoulutukseen tai töihin haluavilta hän odottaa oma-aloitteisuutta.

– Oma-aloitteisuus on ihan ykkönen. Jos nuori ei tule työpaikalle, en minä tule kotoa ketään hakemaan. Täytyy olla sitkeä. Jos laittaa yhden viestin tai sähköpostin enkä vastaa, täytyy tulla käymään ja näyttäytymään. En usko, että kenenkään tarvitsee olla ilman töitä, jos oikeasti haluaa töihin.