Olga Temonen

Tärkeintä on oikea asenne

Leijonan osa töistä on sellaisia, jotka voi oppia kuka vain. Siksi omalla asenteella on merkitystä. Olga Temonen uskoo, että hyville tyypeille löytyy töitä.

Olga Temonen tunnetaan muun muassa Salatut elämät -televisiosarjasta, Olgan kotona -ohjelmasta, Kotivinkin Olgan kotona -blogista, kolumneista – ja hevosista. Iittiläisen urapolku sisältää hyvin käytettyjä tilaisuuksia ja kovaa työtä. Kaksi vuotta Noora Aution roolissa yhdessä Suomen suosituimmassa televisiosarjassa avasi mahdollisuuksia, joita ei kaikille tarjota. Nykytilanne ei kuitenkaan ole pelkkää sattumaa tai julkisuuden mukanaan tuomaa hyvää.

– En ole koskaan vieroksunut töitä. 15-vuotiaana päätin, ettei minusta tule ikinä työtöntä. Ennemmin vaikka lakaisen katuja kuin olen työtön.

Lukioaikana asuessaan vielä vanhempiensa kanssa Olga pyöritti kahdentoista hevosen tallia. Nurmeksesta Pohjois-Karjalasta tie vei teatterikorkeakouluun Helsinkiin. Opiskelemisen ohella hän teki töitä samassa kahvilassa kymmenen vuotta. Työpaikan saaminen vaati rohkeutta avata suunsa.

– Olin melko uusi kaupungissa, kun menin kahvilaan ensimmäisen kerran. Aikani ihmettelin tiskin edessä, kunnes myyjä tuli kysymään, onko minulla jotain asiaa. Sanoin ei ja käännyin kannoillani. Ennen kuin pääsin ovelle, rohkaisin mieleni, käännyin ja sanoin, että on minulla sittenkin asiaa. Olisin vain kysynyt, onko teillä töitä, mutta ei teillä varmaan ole.

Yrittäminen kannatti. Myyjä lupasi puhua esimiehelleen Olgasta.

– Myyjä oli sanonut, että ”otetaan vaan se maalaistyttö meille töihin”.

Olga sai paikan ja opetteli kahvilan työt nollasta. Ennen sitä hän ei ollut edes juonut kahvia.

Tavattuaan aviomiehensä Tuukan Olga pääsi tämän Optipari-yhtiössä laajentamaan osaamistaan erilaisissa televisio- ja elokuva-alan töissä. Siellä tutuksi on tullut myös nuorten kanssa työskentely.

– Parhaat työntekijät ovat tulleet taloon harjoittelijoina ja kasvaneet työhönsä. He ovat tehneet työnsä hyvin ja heistä on tullut niin tarpeellisia, että heidät on ollut pakko palkata.

Olga rohkaisee nuoria olemaan uteliaita.

– Ei pidä pelätä työelämän sirpaleisuutta. Enää ei olla loppuelämää samassa työpaikassa. Lyhyet työpätkät eivät ole huono asia. Erilaisesta elämästä jää erilaisia muistijälkiä ja kokemukset ovat rikkaus.

Yrittäjille nuoren palkkaaminen voi olla tilaisuus uudistaa toimintaansa.

– En usko uusavuttomien sukupolveen. Uskon, että nuoret pärjäävät siinä missä muutkin. Maailma on erilainen ja he ovat erilaisissa asioissa hyviä. Nuorilta yritykset voivat saada uusia ja tuoreita ajatuksia omaan toimintaansa.

Tärkeintä on asenne.

– Hyvät tyypit saavat töitä. Varmaan 90 prosenttia töistä on sellaisia, joita voidaan opetella. Oikea asenne ratkaisee.