Aktiivisuus ja verkottuminen on tärkeää työnhaussa

Kouvolalainen Tiia Huhtanen valmistui markkinoinnin tradenomiksi Kouvolan ammattikorkeakoulusta tammikuussa 2015. Tämän jälkeen 25-vuotias Huhtanen haki ahkerasti alan työpaikkoja työvoimatoimiston sivujen kautta ja ottamalla yhteyttä suoraan yrityksiin. Hän suoritti työvoimatoimiston verkkokurssinkin parantaakseen työnhakutaitojaan ja haki töitä myös usean videohaastattelun avulla.

– Kouvolan alueella oli vain muutamia koulutustani vastaavia työpaikkoja tarjolla, joten lähetin työhakemuksia myös Lahteen ja muuallekin, Tiia kertoo.

Oman alan työpaikkaa ei löytynyt kovasta yrityksestä huolimatta. Tiia Huhtanen oli ollut opiskeluaikanaan osa-aikatyössä Kesportin Kouvolan noutotukussa, jossa työsuhde jatkui elokuuhun asti.

Hän otti yhteyttä myös kaupungin elinkeinoyhtiöön, Kouvola Innovationiin, jonka nettisivuilla oli ollut tietoa Duunista toimeen -hankkeesta.

– Hanketta vetävän Taru Mikkosen hyvien verkostojen avulla sain viimein oman alan harjoittelupaikan Printcom Oy:stä. Työkokeilun jälkeen minut palkattiin tänne työntekijäksi, Tiia kertoo iloisena.

Huhtanen pitää monipuolisesta ja vaihtelevasta työstään. Hän toivookin, että työnantajat palkkaisivat entistä enemmän myös nuoria. Vaikka työkokemusta ei vielä olisikaan, nuorilla voi olla uusia ajatuksia ja valmiuksia esimerkiksi tietotekniikassa.

– Kouluaikana meillä oli harjoittelujaksoja yrityksissä. Ne voisivat olla kestoltaan nykyistä pitempiä. Toivoisin myös, että koulu olisi nykyistä enemmän tukena sopivien harjoittelupaikkojen saamiseksi, Huhtanen pohtii.

Työnantajakin on tyytyväinen

Printcom Oy:n projektivastaava Riikka Jylhä antaa kiitosta Kaakkois-Suomen TE-toimistolle siitä, että nuorten työkokeiluun suunnattu tuki järjestyi nopeasti ja joustavasti.

– TE-toimiston yrityspalveluvastaava Anita Kirkkopelto hoiti paperiasiat kuntoon ja saimme Tiian työkokeiluun ilman suuria byrokratian koukeroita.

Myös Kouvola Innovationin palveluihin hän on ollut tyytyväinen.

– Haluan antaa myönteistä palautetta myös Kinnolle, josta on aktiivisesti tarjottu meille erilaisia palveluja. Yrityksemme on saanut sieltä konkreettista apua esimerkiksi konesalin kehittämishankkeelle. Ja nyt vielä tämän Duunista toimeen -hankkeen avulla olemme saaneet osaavan työntekijän yritykseemme.

– Yrittäjien kannattaa itsekin ottaa asioista selvää ja verkottua yrittäjätilaisuuksiin osallistumalla. Oikeastaan oli yhteensattumien summa, että olin jo aiemmin tutustunut Taru Mikkoseen Kinnon tilaisuudessa. Kun hän otti yhteyttä, asiat etenivät nopeasti. Kyllä hyvät verkostot ovat tärkeitä, Riikka Jylhä painottaa.