Hyvin tehty työ on yrittäjän paras mainos

Kouvolalainen Aatu Itkonen (17) on nuoresta iästään huolimatta ollut yrittäjänä jo neljä vuotta. Taikurina, juontajana ja luennoitsijana työskentelevä media-alan opiskelija neuvoo nuoria opettelemaan kärsivällisyyttä ja uskaltamaan olla rohkeita. (Kuva: Karoliina Borg)

Aatu Itkonen oli 11-vuotias, kun hän sai lahjaksi taikurilaatikon, jonka kiehtova sisältö imaisi Aatun mukanaan taikojen maailmaan. Ensimmäisen taikuriesiintymisensä Aatu teki pari vuotta myöhemmin tuttavaperheen lapsen syntymäpäiväjuhlilla.

Ahkera harjoittelu ja oman osaamisen markkinointi tuottivat tulosta, ja Aatulle kertyi lisää synttärikeikkoja ja muita juhlia. Parissa vuodessa mukaan tulivat yrityskeikat ja esiintymiset isommissa tapahtumissa, kuten Kouvolan Taiteiden Yössä. Media kiinnostui Aatusta, ja julkisuus toi mukanaan lisää keikkoja.

Aatun piti ottaa käyttöönsä laskutuspalvelu ja ryhtyä kevytyrittäjäksi. Koulunkäynniltä jäänyt vapaa-aika kului harjoittelun, suunnittelun, sopimusten hiomisen ja töiden parissa. Hänen ei tarvinnut enää markkinoida itseään niin paljon, vaan puskaradio jylläsi, puhelin soi ja keikkoja tarjottiin.

Tällä hetkellä Aatu työllistää palkkauspalvelun kautta keikkaluontoisesti kahta kuljettaja-valokuvaajaa, jotka vievät Aatua keikoille vuorotellen.

– Olen miettinyt, miten tämä oikein tapahtui, mutten tiedä vastausta. Vähän vahingossa on tultu tähän päivään. Kyllä minulla oli visio, että tekisin keikkoja, mutta sitä en osannut kuvitella, että olisin puhumassa yrittäjäpäivän päätapahtumassa Helsingissä tai esiintymässä lasten itsenäisyysjuhlassa Säätytalolla, Aatu kertoo.

Vastoinkäymisten ei anneta lannistaa

Taikurikeikkojen lisäksi Aatu työskentelee juontajana ja käy kouluilla sekä erilaisissa tapahtumissa puhumassa kevytyrittäjyydestä ja esiintyjän työstä. Hän rohkaisee nuoria kokeilemaan yrittäjyyttä, sillä se antaa hyvää työkokemusta, opettaa yrittäjyyttä, eikä ole niin vaikeaa kuin monet luulevat.

– Työssä on tärkeää säilyttää into, motivaatio ja mielenkiinto. Nuoresta asti pitäisi opetella olemaan kärsivällinen, sillä asiat eivät tapahdu heti ja vastaukset eivät tule heti. Aivan sama mitä työtä tekee, pitäisi muistaa olla myös rohkea ja pyrkiä aina eteenpäin, Aatu neuvoo.

Näistä ominaisuuksista on ollut hyötyä huonoilla keikoilla, joita on sattunut vuosien varrelle muutamia. Joskus esimerkiksi yleisön huomio on kohdistunut enemmän puhelimiin kuin esitykseen. Se ei tunnu hyvältä.

– Jos keikka on huono, sen pyrkii unohtamaan, koska se ei tarkoita sitä, että koko ura olisi siinä. Ei pidä jäädä makaamaan pettymykseen, vaan mennä eteenpäin. Kyllä temputkin menevät välillä pieleen, mutta siitä opitaan ja tehdään asiat paremmin seuraavalla kerralla.

Aatun mielestä pitää aina pyrkiä tekemään parhaansa, sillä hyvä sana leviää. Hyvin tehty työ onkin yrittäjän paras mainos.

– Keikkojen kautta on avautunut uusia mahdollisuuksia. Siitäkin on ollut hyötyä, että on tavannut uusia ihmisiä, ja heidän kauttaan on saanut lisää tilaisuuksia.

Tulevaisuus tv-kameroiden parissa

Aatulla on alkamassa toinen opintovuosi Tampereen Mediapoliksessa, jossa hän opiskelee media-assistentiksi. Koulu on tarjonnut Aatulle tarvittaessa joustoa opintojen suhteen, jotta yrittäjyyttä ei ole tarvinnut laittaa tauolle. Poissaoloista huolimatta koulu on sujunut kiitettävin arvosanoin.

Tulevaisuuden suunnitelmissaan Aatu näkee itsensä työskentelemässä tv-kameroiden parissa. Hän viihtyy kulisseissa, mutta viimeaikaiset kokemukset kameran edessä ovat sytyttäneet uuden kipinän.

– Tv-maailma kiehtoo, ja olen päässyt näkemään, mitä taustalla tapahtuu. Viime aikoina olen viihtynyt kameroiden edessäkin. Olen ollut näyttelemässä parilla mainosvideolla, ja syksyllä ilmestyy YES-kummien kanssa tehty video yrittäjyydestä, Aatu kertoo.

Hän tekee myös lyhyitä reportaasijuontoja Kaakon Radioon. Vaikka Aatu onkin monessa mukana, kaikkeen hänkään ei lähde. Aatu neuvoo julkisesta työstä haaveilevien nuorten harkitsevan tarkkaan, mihin kannattaa lähteä mukaan ja mitkä asiat jättää väliin.

– Haluan pitää itselläni asiallisen linjan. Nuorille haluan sanoa, että kannattaa miettiä lähteekö mukaan esimerkiksi tosi-tv-ohjelmiin. Niistä saattaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Julkisuudesta pitää myös muistaa, että se tuo aina mukanaan myös negatiivista palautetta, mutta se kuuluu asiaan. Positiivista tulee paljon enemmän.

Julkaistu 20.7.2018