Kesäduuni toimitusjohtajana – 4H-yrittäjyys opettaa vastuunottoa

Kesätyöt ovat monelle ensimmäinen kosketus työelämään. 4H-yrittäjyys antaa mahdollisuuden pompata suoraan toimitusjohtajan pallille.

Elokuussa moni kesätyöläinen ripustaa työhanskat narikkaan ja palaa takaisin koulunpenkille, ainakin ennen seuraavan kesän työrupeamaa. Kesällä on kuitenkin mahdollista kerryttää työkokemusta myös toisella tavalla. Näin teki valkealalainen Aino Viholainen. Aino tarttui rohkeasti tilaisuuteen ja lähti yrittäjäksi Valkealan Museokahvilaan, joka toimi aivan Valkealan Puotimuseon kupeessa.

Toimitusjohtaja ja leipuri

18-vuotias abiturientti sai kuulla mahdollisuudesta omaan 4H-yritykseen Valkealan lukiossa. Yrittäminen oli tullut tutuksi jo aiemmin koulun Vuosi yrittäjänä -ohjelman NY-kurssilla. Sen aikana Aino perusti koulukaveriensa kanssa siivousalan NY-yrityksen. Aiempi kokemus ja mahdollisuus kokeilla uusia tuulia kesällä saivat kipinän syttymään ja asiat lähtivät rullaamaan helposti eteenpäin.

-  Pidin pientä kahvilaa, jossa myin itse tehtyjä tuotteita ja joitain ostin myös leipomosta. Alussa ei ollut hirveästi paperitöitä, vaan pääsin nopeasti suunnittelemaan, mitä haluan kahvilassa myydä. Itse tehdyt tuotteet olivat tosi suosittuja, mutta esimerkiksi karkit eivät tehneet niin hyvin kauppaansa, Aino kertoo.

- Kahvilan ja aikaisemman yrityksen avulla olen oppinut paljon erilaisia asiakaspalvelutaitoja ja tulen nykyään tosi hyvin ihmisten kanssa toimeen. Työelämän perustaidot, kuten täsmällisyys, ajankäyttö ja vastuullisuus olivat ennestään tuttuja. Siitä oli hyötyä, kun lähdin 4H-yrittäjäksi, Aino kuvailee.

Suomen suvi on tunnetusti arvaamaton ja vaihteleva, mutta kohdalle sattui onneksi lämmin ja aurinkoinen kesä, mistä oli selvästi apua. Myös markkinoinnin merkitys nousi selvästi esille.

- Kahvila oli ulkona, mikä tuotti aluksi haasteita, sillä ulkona ei ollut kylmätilaa. Tuotteet piti pitää kylmässä, joten niitä piti siirrellä sisältä ulos aina tarvittaessa. Toki toiminta oli säästä riippuvaista, eli kylmällä säällä ei ollut niin paljon asiakkaita. Muutamana päivänä suljin myös kahvilan etuajassa rankkasateiden takia. Suurimmaksi osaksi oli kuitenkin aurinkoista, joten sää ei tuottanut liiaksi harmia, Aino kertoo.

- Mainostaminen on tosi tärkeää. Facebook-sivut toimivat tosi hyvin, mutta Instagram ei toiminut yhtä hyvin. Sain onneksi myös medianäkyvyyttä paikallislehdissä. Siitä oli varmasti apua.

Ainolle yrittäminen on omasta lähipiiristä tuttua. Siitiä oli apua, kun hän lähti yksin kokeilemaan kahvilayrittämistä.

- Pidimme koulukaverien kanssa siivousfirmaa lukiossa ja teimme työpareissa töitä. Teimme ihan perinteisiä siivoustöitä, imurointia ja sen sellaista. Isäni on ollut pitkään yrittäjänä ja hän on sparrannut ja auttanut paljon. Vertaistuesta on ollut apua, kun on saanut kuulla käytännön kokemuksia yrittämisestä, Aino sanoo.

Matalan kynnyksen kokeilu

4H-yrittäminen on riskitön ja kevyt tapa kokeilla yrittämistä. Tavoitteena on, että sen myötä kynnys kokeilla yrittämistä myöhemmin aikuisiällä olisi pienempi.

- Alussa sain 4H:lta paljon apua. He sponssasivat tarvikkeita, kuten kahvia ja leivinpaperia ja muuta tarpeellista. He olivat myös kesän aikana pari kertaa yhteyksissä ja kävivät kahvilassa paikan päällä. Homma vaatii kuitenkin itsenäisyyttä, koska työt pitää kuitenkin tehdä itse. Alussa myös vähän jännitti, että miten pärjää, koska olin ihan yksin yrittäjänä. Toki sekin jännitti, että saako asiakkaita. Hyvin kuitenkin selvittiin ja jännitys oli enemmän positiivista, Aino summaa kesän kokemuksia.

- Tein kesällä myös keittiöapulaisen töitä toisessa yrityksessä, jossa olen ollut aikaisemminkin töissä. Kahvilatoiminta jäi voitolle ja toki tärkeintä on, ettei tullut tappiota. Onneksi kuitenkin oli myös toinen kesätyöpaikka.

Ainon on helppo suositella 4H-yrittämistämyös muille. 4H-yrittäjyydessä korostuu itsenäisyyden merkitys.  

- Jos haluaa esimerkiksi vanhempana kokeilla yrittämistä, niin ensin on helppo kokeilla 4H-yritystä. Vaikka ei haluaisi perustaa yritystä, tämä on tosi riskitön tapa kokeilla yrittäjyyttä, Aino avaa.

Nuorella kahvilayrittäjällä on vielä yksi vuosi lukiossa jäljellä. Kun abivuosi on saatu pakettiin, ovat edessä uudet tuulet. Täysin tarkkaa suunnitelmaa ei vielä ole tiedossa. Edessä saattaa olla lisää opiskelua, mutta yrittäminen tuntuu myös jatkossa kiinnostavalta. Kesän ahertaminen omassa kahvilassa ja 4H-yrityksen parissa ei siis mennyt hukkaan.

Kääk?! Mikä 4H-yritys?

4H-yritys on 13-28-vuotiaille nuorille suunnattu tapa kokeilla yrittämistä turvallisesti ja ohjatusti. Yritys on harrastustoimintaa ja se antaa mahdollisuuden kokeilla, onko yrittäminen itselle sopiva juttu. Yrittämistä voi kokeilla yksin, kaverin kanssa, tai vaikka ryhmässä. 4H-yritys on helppo tapa varmistaa itselleen esimerkiksi kesätyöpaikka tai ansaita rahaa omien harrastusten avulla.

Lue 4H-yrittäjyydestä lisää Pohjois-Kymen 4H:n sivuilta.

Teksti: Mikael Miilumäki

Kuva: Aino Viholainen