Kokemus tuo varmuutta työnantajan kohtaamiseen

Kouvolan Yhteislyseon abiturientti Venla Vähä-Nuuja (18) ja Eskolanmäen koulun ysiluokkaa käyvä Anssi Moilanen (15) ovat kartuttaneet työkokemusta Work Pilots -puhelinsovelluksella.

Ensimmäiset Work Pilots -keikkansa Venla Vähä-Nuuja teki vuosi sitten. Kokemusta on nyt karttunut parinkymmenen keikan verran.

– Olen käynyt pesemässä ikkunoita, ollut KPL:n kioskilla ja pesäpallon Itä-Lännen lapsiparkissa töissä. Kerran Vantaalla ollessani menin sinnekin tekemään keikan. Se oli lakujen maistatusta kauppakeskuksessa, Venla kertoo.

Hän muistelee, että varsinkin ensimmäiset keikat saivat perhoset lentelemään vatsassa, mutta keikoilla on silti aina ollut mukavaa.

– Työntarjoajien kanssa on ollut helppoa sopia töistä, Venla sanoo.

Ensin kokeilumielellä, sitten poltteella

Jännitys on tuttu tunne myös Anssi Moilaselle, joka latasi sovelluksen puhelimeensa viime kesänä.

Taru Mikkonen kävi Kouvolan Nuorisovaltuustossa kertomassa Work Pilots -sovelluksesta, joten päätin ladata sen puhelimeeni kokeilumielessä. Seuraavana viikonloppuna KPL:n kioskilla oli keikka tarjolla, eikä minulla ollut mitään muutakaan tekemistä, joten hain keikkaa ja sain sen.

Anssi ei tiennyt mitä odottaa keikalta, sillä hänellä ei ollut aikaisempaa työkokemusta.

– En tiennyt etukäteen mitään muuta kuin työntarjoajan nimen. Menin paikalle ja olihan siinä pieni pelko mukana, mutta se meni paremmin kuin osasin odottaa. Se olikin rentoa ja kivaa. Nyt työntarjoajien kohtaaminen ei enää jännitä niin paljon, koska sosiaaliset taitoni ovat kohentuneet Work Pilots -keikkojen myötä. Siitä on varmasti hyötyä tulevaisuudessa, esimerkiksi työhaastatteluissa.

Hyvästä keikasta syntyi kipinä ja kipinästä polte päästä uudestaan keikalle. Mieluisimmat keikat Anssille ovat olleet opastuskeikkoja, joissa hän on käynyt kouvolalaisissa yhdistyksissä näyttämässä miten Work Pilots -sovellusta käytetään.

– Se on ollut mielenkiintoista, sillä olen saanut tutustua sellaisiin yhdistyksiin, jotka eivät ole minulle ennestään tuttuja. Work Pilotsista on hyötyä varmasti myös yhdistyksille siinä mielessä, että heidän toimintansa tulee keikkojen kautta nuorille tutuksi. Ehkä joku nuori innostuu lähtemään mukaan yhdistyksen toimintaan.

Haaveissa kesätyöpaikka

Kesällä Anssi toivoo pääsevänsä kaupungille tai kauppaan töihin – tai itse asiassa molempiin. Hän laskeskelee, että tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoittelu kestää kaksi viikkoa ja kaupungin kesätyöpestit ovat kuukauden mittaisia. Niiden lisäksi jäisi aikaa vielä muutamalle Work Pilots -keikalle.

– Siinä vaiheessa kun on ollut kuukauden kesälomalla ja huomaa, että ei ole saanut mitään aikaiseksi, tulee tunne, että olisi kiva päästä töihin, Anssi kertoo.

Venla puolestaan on hakenut töitä kaupasta. Hän on ollut 13-vuotiaasta saakka kesätöissä, mutta viime kesänä työnhaku ei tuottanut tulosta.

– Onneksi oli Work Pilots, että oli edes jotain työtä. Suosittelen sovellusta myös muille nuorille, sillä siinä ei ole kyse pelkästään rahasta, vaan myös kokemuksesta. Sovelluksella pääsee rakentamaan omaa työkokemustaan keikka kerrallaan. Samalla saa osoittaa omaa aktiivisuuttaan ja tuoda omia taitojaan ja vahvuuksiaan esille, Venla sanoo.

Anssi uskoo, että keikat ovat sen verran helppoja, että jokainen pystyy niitä tekemään.

– Jos on vapaa-aikaa, kannattaa mennä tekemään keikka. Se näyttää hyvältä CV:ssä, ja myöhemmin on helppoa mennä kysymään kesätöitä samasta paikasta, jos on jo tullut tutuksi Work Pilots -keikalla, Anssi vinkkaa.

Juttu on ilmestynyt Duunista toimeen -hankkeen liitteessä.