Unelmaduunissa tehdään kasvomaalauksia ja kirjoitetaan tarinoita

Kouvolan kaupungin ja Duunista toimeen -hankkeen Unelmaduuni-kilpailun kolme voittajaa saivat Kouvolan kaupungilta unelmiensa kesätyön. Kaksi heistä, Oona Leinonen ja Kaija Kinnunen, aloittivat työnsä kesäkuun alussa.

Oona Leinosen työrupeama alkoi Kouvolan päiväkodeissa.

– Teen lapsille kasvomaalauksia ja lettikampauksia. Palvelutalojen asiakkaille teen tukanleikkuuta ja parranajoa. Työskentelen myös erilaisissa tapahtumissa. Tuon iloa asiakkailleni ja piristän heidän päiväänsä, 17-vuotias Oona kuvailee unelmaduuniaan.

Oona opiskelee Kouvolan seudun ammattiopistossa hiusalaa, joten kesätyö tukee myös hänen tulevaa ammattiaan. Esimerkiksi kasvomaalaukset kuuluvat Oonan harrastuksiin.

– Pidän käsillä työskentelystä. Halusin hyödyntää unelmaduunissa taitojani ja opiskelujani, vaikka en ole vielä ammattilainen.

Myös asiakkaat ovat pitäneet Oonan unelmaduuni-ideasta, ja hän on saanut työstään positiivista palautetta.

– Mielestäni parasta työssäni on ihmisten kohtaaminen, Oona pohtii.

Työssä hän kertoo viihtyneensä hyvin. Tämä on ensimmäinen kesätyö Oonalle, ja kesätyöstään hän odottaakin saavansa ennen kaikkea kokemusta.

 

Kesäkuussa oman unelmaduuninsa aloitti myös Kaija Kinnunen. Kouvolan Yhteislyseon opiskelijaa kirjoittaminen kiinnostaa. Idea Unelmaduuniin kumpusi Humans of New Your –sivustosta. Sivustolla on tarinoita ihmisistä, joita on haastateltu New Yorkin kaduilla.

– Haastattelen kouvolalaisia ja kirjoitan heidän unelmansa ja tarinansane muiden luettavaksi Mun Betonihelvetin –sivustolle. Tarina voi olla arkinenkin, 18-vuotias Kaija kertoo.

Haastateltavien löytäminen ei ole ollut helppoa.

– Ihmiset eivät ole lähteneet niin helposti mukaan kertomaan tarinoitaan, sillä ihmisillä on usein kiire paikasta toiseen. Idean konsepti Humans of New York ei ole myöskään tuttu.

Ihmisten lähestyminen vaatii rohkeutta ja positiivista asennetta. Kaija on saanut reippaudestaan hyvää palautetta.

– Kun olen ottanut yhteyttä ihmisiin, olen saanut hyvää palautetta, sillä ideaani pidetään hyvänä.  

Kaija toivoo, että kesätyö kehittää hänen kirjoitustaitojaa. Hän on miettinyt tulevaisuuden ammatikseen jotain kirjoittamiseen liittyvää. Hän toivoo myös, että saa kuulla paljon erilaisia tarinoita ja jakaa niitä muille ihmisille. Juuri ihmisten kanssa keskusteleminen, heidän tarinoiden kuuntelemien ja yksittäiset, hauskat muistot ovat parasta työssä.

Kaija rohkaisee muitakin hakemaan ensivuonna Unelmaduuni-kilpailuun mukaan.

– Tässä saa tehdä sitä, mitä haluaa. Tässä saa olla luova ja kokeilla. Se voi olla tosi palkitsevaa.

 

Unelmaduuni-kilpailu oli Kouvolan kaupungin ja Duunista toimeen -hankkeen alkuvuodesta järjestämä kilpailu, jossa kouvolalaiset vuosina 1997-2001 syntyneet nuoret saivat keksiä, suunnitella ja kuvailla oman unelmiensa työpaikan. Unelmaduuniehdotuksia tuli 37, ja niistä raati valitsi kolme parasta ehdotusta. Palkinnoksi nuoret saivat neljän viikon kesätyön Kouvolan kaupungilla omassa unelmaduunissaan. Kolmas unelmaduunilainen on Elisa Toivanen, joka aloittaa oman unelmaduuninsa heinäkuussa.