Vauhdilla kohti tulevaisuutta!

Tuunaa tulevaisuutesi -valmennus auttaa nuoria aikuisia motivoitumaan ja etsimään suuntaa tulevaisuudelle. Kymmenen päivän valmennus toteutettiin lokakuussa ensimmäisen kerran. Kurssi oli maksuton ja vapaaehtoinen osallistujille.

Tuunaa tulevaisuutesi -valmennus antaa avaimet omien vahvuuksien löytämiseen, opastaa kuinka pärjätä arjen keskellä ja mistä ja miten opiskelu- tai työpaikkaa kannattaa lähteä etsimään ja hakemaan. Valmennus koostuu kymmenestä päivästä, joista kolmena käydään itsenäisesti tutustumassa johonkin itseä kiinnostavaan opiskelu- tai työpaikkaan.

– Tulevaisuusohjausta hyödyntävästä valmennuksesta keskusteltiin Motiivi-hankkeen ja Ohjaamo Kouvolan kesken alun perin jo viime vuonna (2017). Rekrystä toimeen -hanke tuli mukaan suunnitteluvaiheessa tuomaan uraohjauksen verkostoitumisen osaamista valmennukseen, pilottikurssia ohjaamassa ollut Anni Taina Motiivi-hankkeesta kertoo.

Millainen valmennus?

Ensimmäinen pilottivalmennus pidettiin HUB Kouvolan tiloissa 18-29-vuotiaille nuorille, jotka kaipasivat ohjausta oman työuran suunnittelussa. Valmennuksessa oli kymmenen paikkaa, joihin haettiin pienen haastattelun kautta. Ensimmäisellä kerralla kaikki halukkaat mahtuivat mukaan valmennukseen. Valmennus sisälsi erilaisia motivoivia tehtäviä, jotka tukivat muun muassa itsetutkistelua ja omien haaveiden kartoittamista. Sopivasti asetellut kysymykset ohjasivat pohtimaan mistä löytyy jokaisen vahvat puolet ja mille alalle löytyy kiinnostusta ja motivaatiota.

Tuunaa tulevaisuutesi on hyvä vaihtoehto, jos tulevaisuuden kuviot ovat täysin hukassa. Kolmen päivän mittainen työpaikalla vierailu on hyvä mahdollisuus nähdä miltä se itseään kiinnostava työpaikka näyttää ja mitä siellä oikeasti tehdään. Kaikkia kolmea päivää ei tarvitse viettää samassa paikassa, ellei niin halua, vaan voi vierailla useammassakin työpaikassa. Lopuksi tehdään jatkosuunnitelma kurssilla nousseiden ideoiden ja saadun tiedon pohjalta. Tarkoituksena olisi, että kukaan ei jäisi tyhjän päälle kurssin jälkeen, vaan tähtäimessä olisi joko opiskelu- tai työpaikka.

Mitä tulevaisuudessa?

Tarkoituksena on valmennuksen pilotin perusteella mallintaa sopiva kokonaisuus Ohjaamo Kouvolaan toteutettavaksi sopivin väliajoin. Markkinoinnin hoitaa jatkossa Ohjaamo Kouvola ja seuraamalla tiedotteita huomaa, kun seuraava valmennus on tuloillaan. Entä pitääkö osallistumisesta maksaa?

– Ehdottomasti tulee valmennuksen jatkossakin olla maksuton, jotta kuka tahansa tulevaisuuttaan pohtiva nuori voi osallistua, Anni Taina toteaa.

Hän kehottaa hakeutumaan rohkeasti mukaan valmennukseen.

– Valmennuksesta saat eväitä muun muassa digitaalisten välineiden hyödyntämiseen tulevaisuustyöskentelyssä ja tukea henkilökohtaiseen urasuunnitteluun. Usein on myös hyödyllistä kuulla minkälaisia elämänpolkuja muut ovat kulkeneet matkalla kohti omien haaveiden toteuttamista, Taina toteaa.

Tuunaa tulevaisuutesi -pilottikurssin toteuttivat yhteistyössä Kouvolan Ohjaamo, Rekrystä toimeen -hanke ja Motiivi-hanke.

Osallistujan kommentti

Kouvolan keskusta on hiljainen aina aamupäivisin, muutamat satunnaiset ihmiset kiiruhtavat omia menojaan. Norkoilen Lasipalatsin ulkopuolella, siitä on useampi vuosi, kun viimeksi olen rakennuksessa käynyt, enkä ole aivan varma mistä kohtaa minun pitäisi mennä sisään. Jännitys tuppaa päälle, vaikka annettu ohjeistus oli tosi yksinkertainen, pitää vain odottaa Ramin konditorian sisäänkäynnin luona. Pian minut äkkääkin Elisabet Mäkinen, jonka luona olin jo aiemmin käynyt haastattelussa Ohjaamossa. Hän neuvoo minut sisälle ja rappukäytävän kautta toiseen kerrokseen, missä Hub Kouvola, entinen Viiraamo, sijaitsee.

Hub Kouvolan tilat ovat avarat ja miellyttävät keltavihreine sohvineen ja tyynyineen. Tarjolla on hedelmiä, jos joltakulta oli unohtunut aamupala syömättä. Paikalla on useampi ihminen ja pian selviääkin, että sosiaalipuolen opiskelijoita on seuraamassa kurssia ja tekemässä opinnäytetyötä. Hekin toimivat ohjaajina kurssilla. Ohjausta on siis tarjolla riittämiin ja aina löytyy hiha, josta nykäistä tarvittaessa apua ja neuvoja. Kun itse kurssi pyörähtää käyntiin, huomaan, että aikaisempi jännitys on kadonnut tyystin. Hieman leikkimielisten tehtävien avulla aletaan aukaisemaan jokaisen omia vahvuuksia ja kartoitetaan mihin työpaikalle kukakin haluaisi lähteä seuraamaan kolmeksi päiväksi työntekoa. Kurssin aikana taskuun tarttui useampi ajatus siitä mitä kaikkea voisikaan tulevaisuudessa tehdä. Tiet ovat auki moneen suuntaan, nyt pitääkin vain uskaltautua lähtemään vauhdilla kohti tulevaisuutta!

Mari Saarinen
Kirjoittaja osallistui Tuunaa tulevaisuutesi -valmennukseen